Bouwvakker met een hernia

Toen ik 16 was ging ik in de bouw werken als metselaar. Ze werkten toen nog met 50 kilo zakken cement en al vrij snel kreeg ik rugklachten. De diagnose was een hernia. In eerste instantie zou ik geopereerd worden, maar de chirurg durfde het niet aan. Ik moest er overheen groeien zei hij.

13 weken heb ik plat gelegen en eigenlijk was het daarna ook wel beter. Toch bleef het altijd een zwakke plek, mijn rug.

In 2004 ging het weer mis, de klachten kwamen weer opzetten. Ik had uitvalsverschijnselen, lopen ging niet meer en zelfs plassen lukte haast niet op een gegeven moment. Ik ging door de MRI scan en daarop waren duidelijk 2 hernia’s te zien. Ik zou geopereerd worden. Ondertussen had ik gehoord van Body Stress Release. Omdat de wachtlijsten, ook voor de MRI scan, zo lang waren ging ik zoeken naar iets anders. Eerst ben ik bij een osteopaat geweest, ook fysiotherapie heb ik gehad, maar eigenlijk verergerden de klachten alleen maar.

Ik heb een afspraak gemaakt bij Edith Wiersma-Arts en eigenlijk na de 1e afspraak kon ik weinig verschil merken. Na de 2e afspraak werd ik ’s avonds doodziek. Het leek wel of ik griep kreeg, ik had het koud en voelde me naar. De volgende dag was het over! Volgens Edith was dit goed, een soort reactie van het lichaam.
Het vreemde was dat ik ook ineens duidelijk verschil merkte, de klachten waren veel minder. Na de derde keer helemaal. Ik ben BSR blijven volgen, in Juli kreeg is een oproep dat ik geopereerd kon worden. Inmiddels was ik weer halve dagen aan het werk!! Ik heb de operatie uitgesteld tot oktober. Mochten de klachten niet over zijn, dan stond ik nog op de lijst en hoefde ik niet meer eerst door de scan etc.

Maar in Oktober waren eigenlijk al mijn klachten verdwenen, mijn rug was eigenlijk nog beter als voor de hernia. Voorheen had ik het einde van de week altijd pijn, nu helemaal niet. Ook was ik weer hele dagen aan het werk (in de bouw!). Ik ben daarna nog af en toe geweest, maar het bleef goed gaan.

Nu ga ik een of twee keer per jaar nog naar BSR, als een soort onderhoud. Heb ik eens een keer meer last van mijn rug, dan ga ik tussendoor een keer extra.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik erheen ging met het idee: baat het niet, schaadt het niet, maar ik kan het echt iedereen aanraden!

Het heeft mij alleen maar erg goed gedaan.

Andre Vreeman