Informatie over de techniek Body Stress Release

 

Bodystress is het gevolg van de natuurlijke reflexmatige bescherming van het lichaam, dat optreedt als er sprake is van overbelasting.
De spieren die reflexmatig op overbelasting reageren bevinden zich diep in de rug, de zogenaamde houdingsspieren.
Deze spierspanning beïnvloedt de zenuwbanen die vanuit de ruggengraat het lichaam in lopen, waardoor deze worden beperkt in hun functioneren.
Aangezien zenuwen ons communicatiemiddel zijn, wordt hierdoor het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam ondermijnd.
Body Stress Release helpt deze spierspanning opheffen waardoor de communicatie in het lichaam verbetert en het natuurlijke herstelvermogen optimaliseert.

Signalen bij het opbouwen van bodystress:

Als er gedurende langere tijd bodystress wordt opgebouwd, ontstaan er allerlei klachten.

1. Pijn:
De eerste signalen dat het lichaam overbelast is wordt door het lichaam aangegeven doordat de zenuwen (die onder druk komen te staan) van zich laten horen. Dit zijn over het algemeen pijnklachten zoals spierpijn, kramp, tinteling, doof gevoel of andere sensaties.

Het is belangrijk om deze signalen goed te interpreteren. Het betekent namelijk dat de zenuwen een extra prikkel naar onze hersenen sturen in de hoop dat deze signalen gehoord worden en kunnen worden omgezet in een genezende activiteit.

Als u merkt dat u ergens pijn krijgt, dat wil het lichaam daarmee aandacht vragen voor genezing, en genezen kan slechts plaatsvinden als het aangedane gebied de rust krijgt om dit voor elkaar te krijgen.

2. Stijfheid:
Als deze overbelasting nog groter wordt, gaat het meestal gepaard met stijfheid. Stijfheid functioneert als een hulpmiddel bij genezing, net zoals gips dat doet bij een breuk.

Bij stijfheid vraagt het lichaam om rust, zodat het de genezing optimaal kan laten verlopen.

3. Moeheid:
Er is nog een derde belangrijk signaal dat het lichaam afgeeft bij genezing, dat is vermoeidheid. Het lichaam heeft namelijk energie nodig om te kunnen genezen, en vermoeidheid bij de aanwezigheid van bodystress betekent dat het lichaam energie nodig heeft om te genezen. Ook hierbij is het zaak het lichaam te geven waar het om vraagt, nl rust!

Luisteren naar ons lichaam:

Over het algemeen leren wij mensen niet goed voor ons lichaam te zorgen.

We leren bij pijn een pijnstiller te nemen, bij stijfheid erdoor heen te bewegen, en bij vermoeidheid tegen wil en dank door te gaan.

Omdat wij mensen dus niet goed op de signalen van ons lichaam hebben leren reageren bouwt een mens meer en meer bodystress (overbelasting) op en worden de klachten uiteindelijk steeds vervelender, en blijven ze steeds langer aanwezig.

Specifieke klachten die zo het gevolg van bodystress kunnen zijn:

– Pijnlijke en stijve nek of schouders
– Hoofdpijn, migraine, oorsuizen
– Hernia, spit, ischias
– Whiplashklachten
– Rugpijn
– Vermoeidheid, slaapproblemen
– Tintelingen, krampen of gevoelloosheid in armen of benen
– RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom
– Pijn in heupen, benen en billen
– Onrustige benen, pijnlijke knieën en enkels
– Brandend maagzuur en darmklachten
– Groeipijnen, bedplassen
– Baby’s die langdurig en onverklaarbaar huilen, darmkrampen
– Zwangerschapsklachten, bijvoorbeeld bekkenpijn
– Menstruatie – of overgangsklachten, vaginisme, vulvodynie
– Burn-out, depressie

De weg terug:

De techniek Body Stress Release werkt heel simpel en daardoor uiterst doeltreffend. Het lichaam geeft alle informatie die nodig is voor het toepassen van deze techniek. Body Stress Release (letterlijk het loslaten (releasen) van spierspanning) spoort op waar in het lichaam spierspanning aanwezig is. Deze spierspanning wordt door de diepe spieren in de rug vastgezet om de zenuwbanen, die door de ruggengraat lopen, te beschermen.

De oorzaak van de opgebouwde bodystress kan fysiek zijn, bevoorbeeld een verkeerde werkhouding of een ongeluk of valpartij. Ook kan het lichaam zich gaan wapenen tegen emotionele overbelasting. Dit kan het gevolg zijn van te hoge werkdruk, relatieproblemen of andere emotionele of psychische spanning. In sommige gevallen kan zelfs contact met stoffen of voedsel een beschermingsreactie opwekken, denk hierbij aan allergieën of contact met chemische stoffen.

De spierspanning die dan aanwezig is dient als bescherming. Wanneer het lichaam de kans krijgt deze spierspanning zijn werk te laten doen (het voorkomen van nog meer belasting en het laten plaatsvinden van het natuurlijke genezingsproces waar dat nodig is zoals bijvoorbeeld na een val of ongeluk) dan verdwijnt deze spierspanning vanzelf.
Wanneer echter de belasting van het lichaam niet afneemt, zal het lichaam zich geleidelijk ook op andere plaatsen gaan wapenen en zo bouw je laag na laag spierspanning op; na verloop van tijd kun je een figuurlijke ui van lagen spierspanning hebben opgebouwd.

Om dan van je oorspronkelijke klachten af te kunnen komen moet je van buitenaf naar binnentoe deze spreekwoordelijke ui afpellen. Dus de meest recent opgebouwde spierspanning moet als eerste loslaten voor de diepere lagen kunnen gaan loslaten.

De techniek Body Stress Release:

“vraagt” aan het lichaam waar zich de meest recent vastgezette spieren bevinden en zorgt dat het lichaam zelf deze gaat loslaten. Dat gebeurt door het toepassen van de releases, dat zijn lichte spier-pulsen die op de door het lichaam aangewezen spieren, in de juiste richting op de juiste plaats, worden toegepast. Hierdoor treedt het zelfhelend vermogen in werking – dit is niets anders dan het principe dat ook werkt bij botbreuken, snijwonden etc. Het is het vermogen van het lichaam om altijd terug te keren naar 100% gezondheid.
Door de gegeven puls laat het lichaam de aangespannen spieren laagje voor laagje ontspannen.

Bodystress:

Spierspanning langs de wervelkolom zorgt ervoor dat het zenuwstelsel minder effectief gaat werken. Hierdoor kunnen op de plaatsen waar deze zenuwen het lichaam verzorgen, klachten ontstaan. Deze klachten worden veroorzaakt door de spierspanning langs de wervelkolom. Je kunt het vergelijken met het effect van de voet op de tuinslang. Daarmee kun je de stroom van het water verminderen of geheel blokkeren. Zo werkt de spierspanning in de rug op de zenuwen die vanuit de ruggengraat het lichaam inlopen. Dat is wat we bodystress noemen. Wanneer deze spierspanning verdwijnt, kunnen de zenuwen weer goed functioneren, wordt de communicatie in het lichaam weer optimaal en kan het lichaam zijn eigen genezingsproces weer ter hand nemen.